AUSTRALIAN CATTLE DOGS (ACD)


Rasen utvecklades i Australien under 1800-talet då  nybyggarna hade med sig nötkreatur och får samt vallhundar  från de brittiska öarna. De vallhundar de hade med sig och som hade fungerat bra på de brittiska öarna var inte avlade för att klara av att jobba i det heta karga landskapet i Australien. För att få fram en hund med bättre uthållighet och som passade bättre för arbetet i Australien korsades dingo med en typ av collie (Blue Smooth Highland Collie) och resultatet blev "Halls Heelers" som var röda-eller blåspräckliga hundar som liknade mindre, kraftiga Dingos. De kallades också Red Heelers och Blue Heelers, namn som fortfarande används idag. De jobbade tyst med boskapen och flyttade dem genom att nafsa dem i bakhasorna. Därefter sägs det att även bullterrier, working kelpie och dalmatiner korsades in i det som till slut blev dagens ACD.


Cattle dogs är avlade för att ha tillräckligt mod och tryck för att kunna flytta envis boskap. De kan nafsa boskapen i bakhasorna och sedan snabbt ducka undan för en ev. spark. Det är hälnafsandet som gett dem smeknamnet "heelers".


Cattle dogs är väldigt uppmärksamma hundar som har mycket snabb reaktionsförmåga och de har även vaktinstinkt och ofta en viss rastypisk misstänksamhet mot främligar. Trots detta ska de kunna hanteras och fungera i alla hundsporter vi vill använda dem till.


De är ganska mycket enmanshundar och kallas ibland för "velcro dogs" d.v.s kardborrehundar, för att de alltid är i närheten av sin husse/matte, även om de älskar alla i familjen. De är exceptionellt lyhörda för sin ägares signaler, och läser oss ofta snabbare än vi själva tänker! Det här ställer krav på ägarna. Man behöver aktivera dem och ge dem något arbete/uppgifter för att de ska utvecklas till de fantastiska hundar de är.  Jag upplever ändå att mina hundar är bussiga och kan hålla sig lugna och nöja sig med kortare promenader om jag t e x  blivit sjuk och behöver ligga under en filt ett par dagar.

Det finns ACDs som håller på med de allra flesta hundsporter; tjänstehundar, bruks, lydnad, rallylydnad, ipo, agility, drag och fler och fler vallar också med sina cattle dogs. Det är fantastiskt att se att egenskaperna de togs fram för fortfarande finns kvar!HÄLSA

ACDs är generellt friska hundar som lever länge, men det finns en del problem som man bör se upp med och som ansvarsfulla uppfödare testar för.

Läs mer om detta på SACKs hemsida om hälsa:

HÄLSA | SACK hemsida (svenskaacdklubben.com)